- In Regler
BYGGEREGLER – BYGGE UTEN Å SØKE
Er du i tvil om hvilke regler som gjelder for det du skal bygge, kan du begynne med å lese denne artikelen. I denne guiden samlet vi informasjon om ulike byggeregler og hva du må være oppmerksom på når du skal gjøre endringer på eiendommen din.
BYGGEREGLER FOR BYGGING UTEN Å SØKE
Flere byggeprosjekter er unntatt søknadsplikt, men det du bygger må være i samsvar med kommunale planer. Kommunen kan for eksempel ha egne bestemmelser om plassering, utforming og størrelse. Derfor er det viktig før du planlegger et byggeprosjekt å undersøke om du må søke om tillatelse fra kommunen. Hvis det viser seg at du har bygget noe ulovlig, risikerer du at kommunen krever at du fjerner det. Kontakt kommunen om du er usikker på om du må søke.
DETTE KAN DU BYGGE UTEN Å SØKE
Frittliggende bygning inntil 50 m² – feks. garasje, carport, uthus, hobby bod, veksthus eller dukkestue må bygningen oppfylle kravene under.
- Minst 1 m unna nabogrensa
- Minst 1 m fra andre bygninger på eiendommen
- Minst 2 m fra bygninger på andres eiendom
- Mønehøyde på maks 4 meter
- Gesimshøyde på maks 3 meter målt fra ferdig planert gjennomsnittsnivå rundt bygningen
- Kun ha én etasje (et lite lagringsloft er lov)
- Bygning skal ikke plasseres over vann- eller kabler i bakken.
TILBYGG INNTIL 15 M²
Mindre tilbygg kan settes opp uten at det er nødvendig med søknad og tillatelse. Et tilbygg er et bygg som settes opp ved siden av eksisterende bygg feks. terrasse, utebod, vedskur, sykkelbod eller åpent overbygget som terrassetak.
Tilbygget må blant annet:
- ikke brukes til beboelse eller overnatting,
- kan ikke inneholde beboelsesrom som kjøkken, stue, soverom eller våtrom
- Tilbygget kan ikke overstige to etasjer eller plan på det eksisterende byggverket.
- være minst 4 meter fra nabogrensen
- ikke brukes til verksted, kontor eller atelier
Men merk at fra 1. mai 2021, så er det også mulig å sette opp mindre tilbygg på inntil 15 kvadratmeter som kan brukes til beboelse og varig opphold. Når det gjelder tilbygg, mener man med varig opphold rom som bad, kjøkken eller soverom. I praksis innebærer det at du kan bygge et ekstra soverom, utvide kjøkkenet eller gjøre andre små tilpasninger uten søknad.
SØPPELSKUR
Du kan sette opp et søppelskur uten søknad – men det er noen forutsetninger. Vanligvis skal man følge gjeldende reguleringsplan for sitt område.
PERGOLA
En tradisjonell pergola med tak og vegger som er inntil 50 kvm, kan være unntatt søknadsplikt.
LEVEGG
Levegg med høyde inntil 1,8 meter og lengde inntil 10 meter kan plasseres inntil 1 meter fra nabogrense. Ved høyde opptil 1,8 meter og lengde inntil 5 meter, kan leveggen plasseres inntil nabogrense. Høyden kan ikke på noe punkt overstige 1,8 m fra terreng.
GJERDE OG INNHEGNING MOT VEI
Du kan sette opp innhegning mot vei med inntil 1,5 meter høyde, forutsatt at frisiktsoner mot vei ikke hindres. Med «mindre innhegning» menes åpne, enkle og lette konstruksjoner som flettverksgjerde og andre gjerder som ikke er tette. Tette, tyngre gjerder, f.eks. skjermvegg eller der innhegning også er støyskjerm, vil være konstruksjoner som krever søknad og tillatelse.
GJERDE MOT NABO
Dette er ikke søknadspliktig hvis dette ikke er bestemt i planbestemmelser for området.
TERRASSE
Du kan nå bygge uten å søke dersom terrassen er ikke høyre enn 1 meter over eksisterende terreng, er forbundet med en bygning og ikke stikker lenger ut fra bygningens fasadeliv enn 4 meter. Rekkverket kan være inntil 1,2 meter. Avstanden til nabogrensa skal være minst 1 meter. (Tidligere var det slik at du måtte søke om det dersom du skulle bygge terrasse som var høyere enn 0,5 meter over bakken.)
NABOVARSLING
Reglene for nabovarsling er endret, slik at det nå er tilstrekkelig å sende varsling i e-post til naboene, da med tegninger, plassering av tiltaket, og en beskrivende tekst. Du kan leverer grunnlaget personlig, eller sende rekommandert sending. Det er viktig at naboen bekrefter at dokumentasjonen er mottatt ved varsling i e-post. Vi anbefaler uansett at du tar en prat med naboen før du setter i gang og informerer om planene dine. Godt naboskap skal ikke tas for gitt!
KOSTER DET NOE Å SENDE EN BYGGESØKNAD?
Ja, du må betale for behandlingen av en byggesøknad. Nøyaktig pris varierer fra kommune til kommune. Som regel for mindre prosjekter priser er lavere enn til store prosjekter.